O nás
Petr Kavan
Nechce se mi to psát podruhé, podívejte se na www.kozeluzstvi.cz do sekce O mě.
K soustružení jsem se dostal díky svému nadšení pro historické řemeslné techniky. Prostě jsem zjistil jak vypadal pružinový soustruh a chtěl jsem ho vyzkoušet. Brzy jsem pozoroval nejen že soustruh skutečně funguje, ale taky že mě to opravdu baví. Soustruh jsem různě upravoval, zkoušel nové věci, učil se zacházet se struhy a tak. Od začátku jsem měl za cíl vysoustružit na tom misku, což se mi skutečně asi po roce začalo dařit. Od té doby dělám misky prakticky výhradně. Prohlédnout (případně nějaké koupit) si je můžete na eshopu Domu pod jasanem.
Jsem přesvědčen, že výrobky z historického soustruhu by měly mít i historický vzhled. Takže misky pouze napouštím jedlým olejem, nebrousím je ani neleštím a už vůbec je nelakuji. Právě z takových misek se jedlo od Velkomoravské říše po Napoleona.
Některé moje výrobky se teď dají koupit i v infocentru v Trutnově.
Můj mail je kavan.petr@seznam.cz
Gurt
Jako kluk jsem chodil koukat pod ruky svému dědovi do dílničky. Byl tím komu se někdy říká "ludový rezbar". Nenechavé dětské ručky nenechají však bez povšimnutí kopicu naleštěných nástrojů tolika různorodých tvarů a provedení... A tak jsem začal "fušovat" dědovi do práce. To usnadnilo i mé rozhodování, kam na střední školu. A u dřevařských škol jsem zůstal až podnes.
Postupem času jsem řezbářské nářadí vyměnil za kus litiny a různé soustružnické nože a struhy. Při soustružení se věnuji řemeslnému zvládnuti, tradičním technikám (zatím ne na dobových strojích), především v čerstvém a mokrém dřevě. K tomu mi výrazně pomohlo přestěhování na vesnici (kde zatím víc nejsem jak jsem ...). Jak se mi daří, neb nedaří, můžete vidět na www.toceno.wbs.cz. V době kdy nemohu soustružit, shromažďuji poznatky o soustružení a výrobě nástrojů.
Můj mail je floriadam16@googlemail.com
V případě dotazů, námětů, nesouhlasu, ..., ale i povzbuzení nás směle kontaktujte.
Mnoho kouzelných chvil Vám přejem, nejen, při práci se dřevem!