Jak používat háčkový struh na soustružení misek na pružinovém soustruhu.
Tohle doplňuje text Miska na pružinovém soustruhu, který se věnuje celkovému postupu od špalku po misku. Tady se ale pokusím víc rozebrat jak provádět to samotné opracování dřeva háčkem.
Obrázek ukazuje jak se struh drží a naznačuje tři možné
směry, ve kterých se dá se struhem hýbat. Směr nahoru a dolů je
schválně popsán tak jak je, protože při klesnutí držadla struhu dolů se ostří zdvihá nahoru.
Základní poloha je taková, že ve vodorovné poloze máme struh posazený tak, aby kopíroval úhel stěny (to ještě popíšu), ve svislé tak, aby se řezalo ve stejné výšce jako je opěrka, a natočený je tak, aby se dostatečně zakusoval.
Problém je, že tohle je hypotetická pozice, kteou musíte přizpůsobit konkrétnímu struhu. Takže pokud tahle pozice nevyhovuje (protože struh se zasekává, nebo trhá vlákna, nebo naopak nebere), operativně musíte přizpůsobit výšku a natočení. Já například s většinou struhů řežu mírně pod úrovní opěrky a mám je natočené na zhruba 45 stupňový úhel. Tohle si prostě musíte ozkoušet, zkusit různé pozice a najít si tu svoji.
Vodorovná pozice (vlevo-vpravo)
Natočení struhu ve vodorovné pozici vyžaduje hlubší vysvětlení. Ideální poloha je taková, že čelo ostří struhu, které přiléhá ke dřevu, má stejný úhel jako má mít stěna misky kterou vytváříme. Je to trochu zamotané, snad to bude znát z obrázku. Zelená linie ukazuje linii čela ostří ... snad z toho je jasné které čelo myslím. U háčků broušených zevnitř (což je i případ na obrázku) je linie krásně vidět, protože ji udává ta vnější rovná strana háčku. Při jednom šlápnutí na soustruhu se z misky uřízne trocha dřeva přesně pod tímto úhlem. Pokud ten úhel nebude odpovídat sklonu stěny misky v daném bodě, budou nám na stěně vznikat zuby.
Obrázek ukazuje vpravo háček příliš nakloněný doleva, vlevo správnou pozici. Háček je v nákresu nakreslen jako když se zatáčí přímo nahoru proti pozorovateli a je broušený zevnitř. Ostří řeže do stran, ve směru naznačené přímky.
Opracování stěny tedy probíhá tak, že začneme u spodního okraje misky a postupně postupujeme se struhem směrem k budoucímu okraji. S tím jak se mění sklon stěny (pokud ji chceme nějak tvarovat) musíme průběžně přizpůsobovat vodorovnou pozici mírným natáčením vlevo nebo vpravo.
Vnitřek misky
Při soustružení vnitřku postupujeme prakticky stejně jako u vnějšku. Rozdíl je v tom, že se musíme zařezávat do hloubky, a pracujeme v mezeře mezi středem a stěnou misky. Princip je ale stejný - pokud chceme opracovávat stěnu, musíme mít struh položený tak, aby úhel čela ostří přilehlého ke dřevu kopíroval vnitřní úhel stěny, kterou opracováváme.
Při dlabání uvnitř vlastně tvarujeme stěny dvě. Jednak vnitřní stěnu budoucí misky (která má být hezká a zahlazená) a jednak vnější stěnu středu (u které nám je jedno jak bude vypadat, ale potřebujeme ji ubrat, abychom měli dost místa). Střed se musí postupně směrem ke dnu misky poddlabávat. To je nejošidnější operace při soustružení misek, a proto jsem jí věnoval samostatnou stránku - hloubení v příčném dřevě.