Řezání a škrábání
Se struhem lze při práci dělat v zásadě dvě věci - řezat nebo škrábat. Obojí jsou regulérní soustružnické techniky, které mají svůj význam.
Řezání
Je to operace podobná hoblování, která se musí provádět nožem s ostřím. Břit nástroje se přiloží k otáčejícímu se dřevu tak, aby uřezával tenkou hoblinu. Pokud nám z toho odpadávají krásné dlouhé hobliny, je to znamení, že techniku provádíme správně.
Výhody: pokud je to dobře provedeno, po řezání zůstává hladký povrch. Není tedy potřeba brousit. Řezání je také účinnější než škrábání, rychleji ubírá materiál.
Nevýhody: musíme dávat pozor na to jak dřevem prochází vlákna. Ostří se nesmí nikdy zaseknout mezi vlákna dřeva.
Pokud náhodou přiložíme struh tak, že se ostří zapíchne mezi vlákna, tak se buď dřevo odštípne, nebo se zastaví soustruh, nebo nám to vyrazí struh z ruky. Jsou vcelku jednoduchá pravidla jak tomuto zaseknutí předejít:
- U vřetenového soustružení. Když tvarujeme svah (tj. místo, kde se výrobek zužuje), tak musíme vždy soustružit z kopce dolů, ze širšího místa k užšímu. Asi jako když nožem ořezáváme hrot na větvičce - taky musíme řezat z tlustého k tenčímu, opačně by se čepel nože zasekla mezi vlákna.
- U příčného soustružení (misky) zase platí že musíme vždy řezat čela materiálu. Nikdy se nesmíme snažit ubírat z boku. Nejdéle po čtvrtotáčce by se materiál natočil tak, že bychom se zapíchli mezi vlákna. Stačí se zamyslet jak se směr vláken při otáčení mění, a je to jasné.
Škrábání
Škrábání lze provádět skoro s jakýmkoli nástrojem, včetně těch, které jsou primárně určené k řezání. Hrana nástroje se přiloží v takovém úhlu, že povrch dřeva neodřezává, ale drtí. Odpadem je jemná dřevěná drť, podobná pilinám.
Výhody: Při škrábání se na směr vláken nemusíme moc ohlížet. Oškrabovat lze odevšad. Někdy při tvarování složitějších tvarů může být škrabání výhodnější (např při soustružení hluboké úzké drážky). Také lze používat tvarované struhy.
Nevýhody: většinou méně účinné než řezání. Po škrabání také zůstává nehezký hrubý povrch, který je třeba upravit broušením nebo řezáním.
Škrábání hodně namáhá hranu struhu. Struh určený k řezání se při škrábání rychle tupí. Pokud ho tak chceme používat, je potřeba aby byl opravdu kvalitní. Vysloveně škrábací struhy pro motorové soustruhy mají "ostří" s úhlem 90 stupňů - tomu už se ani nedá říkat ostří, je to prostě pravoúhlá hrana.