Broušení - praktický návod
Vytvořeno 5.1.2014
Vím, že broušení je pro většinu z nás (nutné) zlo, vyhýbáme se mu jak jen to je možné, jenže co dělat když už to tak dál nejde? povrch výrobku je dotrhaný jak teenagerské rifle, tlačit musíme až nás chytaj křeče (do ruky) ... veškerá elegance a potěšení už se změnilo v bojový zápas "kdo z koho". Je čas zahodit rukavičky a vrhnout se na broušení, tady už jiná možnost není!!
Takže co teď?
I sebelepší struh vyžaduje svojí péči a k ní patří i ostření. Někdy se trochu usmívám údajům výrobců, chlubící se "naše nástroje vydrží až X-krát déle ostré" .... chcete prozradit jak vám vydrží nástroj ostrý? Vemte jakýkoliv struh, vložte jej do šuplíku a tu pečlivě přitlučte hřebíky a zabezpečte petlicí a .... Že to není co jste chtěli slyšet? žádný jiný způsob ještě neznám, tedy se raději podíváme po cestě s heslem hlavu vzhůru a hrrrr na ně!? Nejdůležitější, je si celou věc neznepříjemňovat a zbytečně věc neodkládat, škodíte tím jen sobě a svému okolí..
Kdy a proč brousit?
Pocítem potřeby broušení můžeme být dohnáni několika situacemi
- na struh je potřeba používat nepřiměřené síly (oproti otrému nástroji) - nástroj je tupý (vizuálně při pohledu na břit ze předu, vidíme plošku - dobré je ostřejší světlo a dívat se na ostří - uvidíme jak se světlo odráží na zakulaceném otupení ostří)
- poškozené ostří - vylomené ostří; "křivé" ostří; deformované ostří, ...
- potřeba přiostření, např pro finální řez - tzv. oživení ostří
- změna geometrie
- vytvoření nového tzv. "prvního" ostří
Mimo "oživení ostří" nám nejspíše bude třeba použít brusku. Oživení ostří je stupeň otupení, jenž jde ještě snadno přebrosit - obtáhnout, ručním kaménkem.
Jak na to?
Ukážeme si jeden postup jak nabrousit běžný nůž
- Potřebujeme stolní kotoučovou brusku (osobně ji preferuji, před všemi ostatními) s hrubým a měkým kotoučem (jemný doporučuji jen fajnšmekrům) (Pokud brusku nevlastníme, upneme si kotouč do soustruhu- hlavně bezpečně!)
- orovnávač kotoučů
- nádobu s vodou pro chlazení
- ochranné pracovní pomůcky, zejména ochranné bríle nebo lépe štít (nedýcháme prach "z první ruky")
- ruční kamínek na obtahování, nejlépe tvar "kapky"(tak to nazívám, jinak se tomu říká profilový brousek, nebo take profilový pilník - i když je lisován z kraborundu, jako běžný brousek)
- někdy se hodí i fix a měřidla pro určení úhlů
- popřípadě přípravky na broušení soustružnických nožů, nebo nastavitelnou opěrku
- nezapomínejme na dobré a kvalitní osvětlení, po tmě brousí jen krtek.
Brousit můžeme v zásadě dvěmi způsoby,
- za pomoci přípravků pro broušení
- tzv "z ruky"
Přípravkem můžeme brousit pravidelné tvary a to i na jemnějším kotouči, jsme však omezeni dosahem-rozsahem přípravku. Broušení je pomalejší, odměnou však nám je ostří jako pohádka (pokud je přípravek ovšem správně nastaven) při použití hrubšího a měkčího kotouče, jde broušení relativně rychle. Dodržujeme-li nastavení přípravku, zachováváme stale stejnou geometrií ostří (vhodne např. při koupi struhů, u nichž platíme zejména za nábrus -Ellsworth, Irish grind, ...). Při broušení jemného a precizního ostří, často u drobnějších struhů.
"Z ruky" brousíme nejlépe na hrubém a měkkém kotouči (dobře ubírá a méně zahřívá ostří) nábrus může mít libovolnou podobu, bez omezení. Broušení je rychlejší, nepotřebujem další příslušenství, vyžaduje však cvik. Dobře se hodí pro hrubovací nástroje, kde nám nezáleží až tak na exaktnosti a potřebujem poměrně často přiostřit.
- nachystáme si nástroj pro broušení, a rozmyslíme si co s ostřím provedeme (obnovit původní ostří, změnit geometrii ...)
- pustíme brusku a orovnávačem brusných kotoučů si brus srovnáme (pro pohodlné a přesné broušení, je to velmi dobrý, až nutný krok)
- nástroj zarovnáme z čela - srovnáme ostří (pokud nástroj chceme jen lehce přibrousit, můžeme tento krok vynechat)
- a vybrousíme ostří v požadovaném úhlu(-ech), mezi chlazením a broušením kontrolujeme, kde jsme již plošku odbrousili, a kde je ještě potřeba odbrousit.
- -Broušení za pomocí přípravku na broušení struhů
-Broušení z ruky na obvodě kotouče - je potřeba sledovat mezeru mezi břitem a kotoučem (kotouč musí být dobře orovnaný!) tím si hlídáme místo broušení, zda jsme více na patě, nebo na ostří-nasazujeme raději kousek víc na patě a ptom si vyrovnáme do požadované polohy
-Broušení z ruky z boku kotouče - nejsnáze se udrží požadovaný úhel a je dobrá kontrola nad broušením (vydíme odkud lítají jiskry a podle toho kontrolujeme broušení
Jakou zvolit geometrii na nožích?